Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Οι "Αυστραλοί" των Αμπελοκήπων

Οι "Αυστραλοί" μας, των Αμπελοκήπων Καστοριάς.

Σε μια αναδρομή, στην ιστορία της μετανάστευσης συγχωριανών μας, στην μακρινή Αυστραλία  της δεκαετίας του ΄50 κ΄ 60 ,  οδήγησε μια συνάντηση-συζήτηση με τον  Στέργιο Φιλίππου, στο σπίτι του, στο χωριό  την 13 – 8 -2010.

Στέργιος Φιλίππου  :  Ένας από τους “Αυστραλούς» συγχωριανούς μας, διηγείται……..
       Ο Στέργιος Φιλίππου, γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους Καστοριάς το 1937 , γιος πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας , του Βαγγέλη και της Θεανώς (που επισκέφτηκαν αργότερα τα παιδιά τους στην Αυστραλία) , μετανάστευσε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας το 1956, με πρόσκληση του αδελφού του Τάσου, που είχε προηγηθεί το 1953, με τους πρώτους μετανάστες του χωριού μας εκεί,που είχαν πάει με καράβια υπερωκεάνια,σχεδόν 40 μέρες ταξίδι. Ο Στέργιος αργότερα, έφθασε εκεί με ταξίδι τετραήμερο, με το αεροπλάνο, θυμάται. Το 1956 ήταν χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνευ , μας λέει ο Στέργιος. Ήταν δύσκολη χρονιά και είχε μείνει δυο μήνες άνεργος, αλλά έπιασε δουλειά σε ξενοδοχείο την περίοδο των αγώνων. Στη συνέχεια απέκτησε επαφή με τους γουναράδες της περιοχής, δούλεψε «σταματωτάς» δέκα χρόνια, ώσπου αποφάσισε ν΄ασχοληθεί ο ίδιος με το εμπόριο γούνας, αποκαθιστώντας επαφή με την Καστοριά, όπου έφερνε ή έστελνε «πράμα» (αποκόμματα γούνας).
       Πρώτη επίσκεψή του στο χωριό, το 1970 και από τότε έρχεται κάθε χρόνο.
Δούλεψε σκληρά, νοικοκύρης και οικογενειάρχης , (δύο κόρες κι ένας γιος του χάρισαν επτά εγγόνια) και πέρα απ΄τα σπίτια που έκτισε στην Αυστραλία, έκτισε στο χωριό την μονοκατοικία του, ( με τίμησε σαν μηχανικό), που χρόνια τώρα, είναι και η έδρα των δραστηριοτήτων του στο γουνεμπόριο,αφού παρά την απόσταση ,έρχεται τακτικά..
       Πριν από χρόνια, έχασε τον αδελφό του Τάσο, προ διετίας την μητέρα του Θεανώ, αλλά και ο ίδιος δίνει τον δικό του αγώνα υγείας,ευτυχώς καλά μέχρι σήμερα Το ηθικό του ανεβασμένο, αλλά δικαιολογημένα θέλει να ξεκουραστεί, μένοντας πια στην Αυστραλία, μια και τα παιδιά και τα εγγόνια του, τον δένουν μόνιμα εκεί. Γι αυτό και σκοπεύει να πουλήσει το σπίτι του εδώ,αλλά τον απασχολεί να πάει σε τοπικά χέρια.Δεν τόδωσε σε μακρυνούς ξένους, λέει,παρ’ότι η οικονομική τους προσφορά ήταν καλή,γιατί ήθελαν να το κάνουν «ξενυχτάδικο-μπάρ» ή κάτι τέτοιο.
        Μείναμε δυο ώρες περίπου με τον Στέργιο, συζητώντας ευχάριστα στο μπαλκόνι του, για το χωριό για τα παλιά, για τους μετανάστες χωριανούς μας στην Αυστραλία.

Το χρονικό της μετανάστευσης από Αμπελόκηπους Καστοριάς στην Αυστραλία

Το 1953 τα πρώτα τέσσερα παλληκάρια μετανάστες απ΄τους Αμπελόκηπους ήταν:
-Θωμάς Παπατσάρας (αδελφός Ηλία Παπαδόπουλου)

-Θωμάς Τρυφόπουλος (αδελφός Στέργιου Τρυφόπουλου)

-Κώστας Μπάγγος (αδελφός Θανάση Μπάγγου)

-Τάσος Φιλίππου (αδελφός του Στέργιου Φιλίππου)

      Έφυγαν με καράβια υπερωκεάνια από τον Πειραιά , ταξίδι τριάντα – σαράντα ημερών. Δούλεψαν σε αγροτικές φάρμες και αποστραγγιστικά έργα.
      Ακολούθησαν
το 1954 - Ρουσκόπουλος Δημήτρης (αδελφός Νίκου Ρουσκόπουλου)

- Γεωργιάδης Δημήτρης (γιος παπα Γιώργη)

το 1956 - Στέργιος Φιλίππου

το 1958 - Νίκη και Πηνελόπη Ζησιάδη (αδελφές Χρήστου Ζησιάδη)

το 1959 - Αντωνόπουλος Θωμάς κ΄ Ρίνα με τα παιδιά τους Γιώργο και Φώτη

το 1963 - Τρυφοπούλου Καλλίτσα και

-Τρυφοπούλου Μαρία ( γύρισε και σήμερα ζει μόνιμα στο χωριό μας)

-Τρυφόπουλος Χρήστος (αδελφός Στέργιου Τρυφόπουλου)

το 1963-65 - Φιλίππου Δημήτρης, αδελφός του Στέργιου

- Μήτσος Ζησιάδης (του Τσάκου) κ΄ η σύζυγός του Πόπη (του Νούμε) και οι αδελφές του Μήτσου Φρειδερίκη και Δόξα

- Κώτσιος (Σίσκος) Δημητριάδης και Ειρήνη ( του Νούμε)

- Βασίλης Δημητρίου (αδελφός μπαρμπα Γιάννη Κοβάτση)

- τα παιδιά του Νίκου Νικολόπουλου (Σιαρέγκου), Νικηφόρος , Βαγγελιώ, Γιαννούλα, Νίτσα και Καλλιρόη ( σήμερα ζει μόνιμα στο Βογατσικό),Ο Νικηφόρος στο χωριό μας )

- Παπατσάρας Κώτσιος (αδελφός Ηλία Παπαδόπουλου-απεβίωσε εκεί προ ετών)

- Κεντζόπουλος Στέργιος, που γύρισε σύντομα και ζει στο χωριό και οι αδελφές του Μαριάνθη και Ρίνα που περέμειναν στην Αυστραλία

το 1979? - Κεντζόπουλος Θόδωρος με την οικογένειά του (γιος Στέργιου Κεντζόπουλου) που ζει στο Σίδνευ,αλλά έρχεται κάπου-κάπου στο χωριό (ήταν και φέτος 2010)

Τόποι προορισμού στην Αυστραλία

        Οι περισσότεροι, πήγαν στην Μελβούρνη, εκτός απ΄τον Θωμά Τρυφόπουλο, που πήγε στην Αδελαϊδα και τον Κώστα Μπάγγο στο Σίδνευ, ενώ ακολούθησε και η οικογένεια Κεντζόπουλου στο Σίδνευ.

Οι «Αυστραλοί» μας  σήμερα

       Σήμερα , όπως λέει ο Στέργιος , η παροικία των συγχωριανών μας στην Αυστραλία ,αριθμεί γύρω στα εκατό άτομα, με παιδιά και εγγόνια.
       Οι περισσότεροι είναι μέλη τοπικών συλλόγων, με κοινά στοιχεία καταγωγής το Άργος Ορεστικό και τα γύρω χωριά. Υπάρχει ο «Σύλλογος Άργους» , με δικές του κτιριακές εγκαταστάσεις , όπου δραστηριοποιείται ο Κώστας (Σίσκος) Δημητριάδης και ο Σύλλογος «Άργους Ορεστικού και Περιχώρων» όπου πρόεδρος είναι ο Μήτσος ο Ζησιάδης.
       Ο Στέργιος δεν θέλησε να επεκταθεί, γιατί υπάρχουν δυο σύλλογοι και όχι ένας, λέγοντας ότι αυτό δεν έχει και τόση σημασία, όλοι είμαστε συμπατριώτες συγχωριανοί και νοιαζόμαστε για τα ελληνικά εθνικά μας ζητήματα, πέρα απ΄τα καθημερινά επαγγελματικά προσωπικά και οικογενειακά μας ενδιαφέροντα.(Σημ.*Τώρα που …περίχωρα και Αργος,γίναμε ένα χωριό,ένας Δήμος, ίσως και οι δύο σύλλογοι τα βρούν και γίνουν ένας)
     Τα τελευταία χρόνια έχουν επισκεφθεί πιο τακτικά το χωριό, πέρα από τους αδελφούς Φιλίππου,ο Μήτσος Ζησιάδης,ο Κώτσιος Σίσκος,ο Θωμάς Παπατσάρας,ο Θόδωρος Κεντζόπουλος,πρόσφατα και ίσως άλλοι που δεν έχουμε συναντηθεί.Κάποιους έτυχε να τους φωτογραφίσουμε,όταν βρέθηκαν σε εκδηλώσεις του Συλλόγου
      Του ζήτησα να μεταφέρει τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μας, σε όλους τους συγχωριανούς μας και τις οικογένειές τους στην Αυστραλία και να μας γράφουν τα νέα τους,οι πιο ηλικιωμένοι, κανά γράμμα στον Σύλλογο του χωριού,αλλά και οι νεώτεροι, κανά email. με φωτογραφίες από εκδηλώσεις εκεί.
     Στο φωτογραφικό Αλμπουμ που παραπέμπουμε εδώ φαίνονται σε επισκέψεις τους ,σε εκδηλώσεις του Πολιτιστ.Συλλόγου Αμπελοκήπων, «Αυστραλοί» συγχωριανοί μας αλλά και μια σειρά φωτογραφιών από εκδηλώσεις των συγχωριανών μας στην Μελβούρνη της Αυστραλίας.
      Παρακαλούνται όσοι έχουν φωτογραφικό υλικό σχετικό με τους «Αυστραλούς» μας,αν μπορούν να μας το διαθέσουν για να το συμπεριλάβουμε στο Αλμπουμ.
 
--Δείτε το συνοπτικό ΦΩΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ με μερικούς από τους "Αυστραλούς" μας   με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

---Κατεβάστε στον Η/Υ σας και τυπώστε το άρθρο με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

--Δείτε εδώ παλιότερο άρθρο μας για τους ΑΥΣΤΡΑΛΟΥΣ '2008 με ΚΛΙΚ ΕΔΩ


*Επίσης ,αν διαπιστώσει κανείς λάθη ή παραλείψεις σε πρόσωπα και χρονολογίες που αναφέρονται παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Ιστολόγιό μας για διόρθωση

14-8-2010         Χρίστος Νικόπουλος
 cnikop@Yahoo.gr  http://www.ampelokipi-kastoria.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου